måndag, maj 26, 2008

Växthuset får väggar

Nu har vi fäst panelerna till växthuset. Alldeles för mycket tid gick åt till två alldeles för krångliga saker: växthusdörren och den automatiska fönsteröppnaren.

Fönsteröppnaren är en universallösning från Einhell och passade inte hur man än vände den. Se här hur hopplöst det kändes. Lösningen blev att ta bort en nit, vända på fästet och skruva ihop igen.
På bilden syns även hur ljuset förändras genom kanalplasten i panelen, det ser lite räfflat ut.

Hela monteringen av växthuset skulle ta ca tre timmar. Så här i efterhand vet vi att tre dagar är ett mer exakt mått. Dörren skulle sättas ihop innan väggarna men vi fick det inte att stämma, det verkade vara fel storlek på en av rutorna. Jag har god lust att rätta felen i bruksanvisngen och skicka tillbaka. T ex hänvisas plötsligt till huvudbalk 141 som inte omnämnts tidigare och som inte heller kom med i förpackningen. Förmodligen avses huvudbalk 145, som finns med på alla andra teckningar. I alla fall så vi gjorde väggar och tak först och kollade sen vad som blev kvar. Försökte skruva ihop resterande delar på alla möjliga sätt genom att vända och vrida och göra om i en hel evighet. Kruxet var en ruta som var 33 cm lång och enligt manualen skulle vara 27 cm men fick bara plats om den var 29,5 cm. Tur man har tillgång till verkstad. Till slut fick det bli sågen. Vet inte om det var så här det var tänkt men det sitter ihop nu i alla fall och passar utmärkt. Dörren täcker dörrhålet och skenorna går i där de ska.
Men resten av panelerna var oförskämt lätt. :) Som syns på bilden ovan är stege ett nödvändigt redskap. Den som tittar noga ser också att den automatiska fönsteröppnaren fungerar, det är en liten liten glipa på taket.
Panelerna hålls på plats av en gummilist som man trycker fast, se lilla bilden.

2 kommentarer:

Lilla B sa...

Det är ett jämrans elände innan alla skivor kommer på plats och allt funkar. Men sen börjar det roliga.
Har också kanalplast och är mycket nöjd med det. Inga växter bränns hur mycket solen än skiner. Dessutom är man lite mera avskild och privat därinne än om det vore klarglas.
Automatisk lucköppning är ovärderligt!

Anonym sa...

Ojoj, här händer det grejor, å fint blir det! Jag, H, ringkragarna och physalisen kommer och synar plattläggningen ordentligt på midsommar, hehe :) Men uscha vad läskigt det lät med alienrymdraketen, blä, tur den inte fick permanent boende i köket ;)