måndag, maj 19, 2008

Grunden blir klar

Hej hej! Måste börja med att tacka för alla kommentarer jag fått. Både tips och hurrarop, det är inte illa!

Så här långt har vi kommit med växthuset sen sist. Mellan häckarna ut mot sjön, där hade vi kran till sommarvattnet förut. Där har vi förlängt med slang som ligger nedgrävd och som sen dyker upp i bild mellan de bakre plintarna. Tanken är att vi ska sätta en t-koppling och sen ha en kran på insidan växthuset och en på utsidan, för att kunna vattna enkelt överallt. Sen sist har vi även fyllt igen med sand mellan plintarna, lagt en markduk och sen på med grus. Sedan bilden ovan togs har vi skottat fram sand tills hela grunden blev jämn i förhållande till omgivningen. På bilden till höger syns en av plintarna. Där har vi tillfälligt gjort fast ett fäste för tappvattenkran och sambon borrar hålen där den ska sitta senare. Som ni ser blir det ett fäste utanför växthuset och ett innanför. Men innan slutmonteringen ska vi bygga färdigt själva växthuset.

I lördags for vi in till stan och köpte trädgårdsplattor att ha som golv i växthuset. Man kan ju odla direkt i jorden om man vill, men då måste man byta eller förnya jorden med jämna mellanrum. Det låter lite smidigare med krukodling, då kan man driva upp små plantor i fönstret hemma och sen sätta ut dem. Vi har även köpt stora plastbaljor som vi tänkt odla i. På vägen mötte vi haren som brukar sysselsätta sig med att springa framför bilen. Det gjorde den även denna gång och den hade nästan helt bytt om till sommarpäls. Och medan enstaka snöflingor virvlade ner på jorden började vi lägga plattor i ett avancerat mönster.
I bakgrunden nedan syns pallen med plattor (än en gång fick traktorn visa vad den går för, hade inte velat lyfta alltihop för hand). Vi valde rektangulära plattor, 20x40 cm, 4 cm tjocka. De är inte tyngre än att man kan hantera dem utan större problem. Efter mycket tankearbete kom vi på ett mönster där plattorna ligger så mycket om lott som möjligt för att ge stadga, utan att få en ojämn ytterkant på alltihop. Två vattenpass, ett långt och ett kort, ligger på plattläggningen. De behövs för att kontrollera att det blir rakt. Justera gör man genom att flytta på gruset under. Stegen till höger om plattläggningen har använts för att kontrollera att kanterna blir raka.
Till vänster i bilden syns även ovan nämnda t-koppling och slangar samt borrhål i plinten.

Inga kommentarer: