torsdag, juni 12, 2008

Plantering - växthuset visar vad hon går för

Så var det dags för plan- teringen. Vi har köpt in några 65-liters svarta plastbaljor och borrat hål en bit upp från botten (det syns tre sådana hål på bortre långsidan) enligt råd från erfarna växthusare. Sen har jag slängt i krukskärvor och lecakulor. Ovanpå detta har sedan fyllts med kompostjord, blandat i lite algomin trädgårdsgödsel och sedan planterat en tomat och en pumpa. Tomaten var den äldsta och längtade ut. Pumpan var liten och torr, vet inte vad som är fel på den men den kanske också vill vara ute. Jag har sått två pumpor och de har båda haft ganska dålig målbild, lagt sig ner över kanten på krukan istället för att växa rakt upp som de gör i affären. Min erfarenhet av pumpor som växt kommer från Kalle Anka där pumporna växer i långa snören och gnagarna drar ner dem i jorden en efter en. Växthusböckerna jag lånade på biblioteket sa inte ett ord om pumpor. Fröpåsen ger inte heller någon vägledning. Vi får väl se hur det går.

Villkoren för växthusodlingen var redan från början att den måste tåla att bli nonchalerad några veckor. Därför har vi köpt ett automatiskt bevattningssystem. Det blev Gardena MicroDrip System. På bilden syns en bit matarslang och ett ställbart munstycke bredvid tomatplantan. Till att styra detta har vi en timer från förra året.

4 kommentarer:

Lilla B sa...

Stor och bra balja för tomaten. Pumpor och squasch har jag aldrig haft i växthuset, de får vara ute på friland och bara ligga ner på marken. Vad heter din pumpa?
Du har kanske en sort som inte alls vill bindas upp utan ligga ner och bara jäsa.

Ida sa...

Ja, svintung att flytta när den är full med jord.
Jag har inte döpt pumpan än :) den heter nog halloween-pumpa eller så, är en vanlig fröpåse köpt i mataffärn. Jag kanske ska plantera den andra utomhus då...

Lilla B sa...

Ja, plantera den ute. Den tycker om kraftig, näringsrik jord och kommer att kräva jäkligt mycket vatten.

Ida sa...

Hmm får se hur vi har det med vattenförsörjningen på friland. Vi har bara en timer och den är i växthuset. Tänkte göra en semesterresa genom Sverige snart... Hmm tål att tänkas på.