torsdag, mars 19, 2009

Sommarjobb i norrland

Mycket kan man passa på att se när en norrlandsturné ingår i jobbet. Här är utsikt från Sveriges längsta bevarade träbro.
Att infomera gymnasieelever om arbetsmarknadens villkor går ibland bra och ibland dåligt. Det händer att en yngling kommer fram och säger att han ska jobba som hallick eller langare alternativt satsta på att bli socialbidragstagare elelr sjukpensionär. Jag tror dom säger det dels för att provocera och dels för att ge uttryck för den frustration de känner när de snart ska ta studenten och tidningarna är fulla av varsel och uppsägningar. Vi brukar spela med och säga att ska man jobba som hallick och langare är det mycket nattarbete och då är det bäst att gå med i facket och kräva hög ob-ersättning. Det handlar om att finna människor där dom är tror jag, om man ska kunna förmedla något.
Det var en som på fullaste allvar hävdade att det fungerar bra att leva på socialbidrag så länge man stannar kvar i kommunen för då går pengarna bara runt runt i systemet, en evighetsmaskin som inte kräver någon input. Det kanske vore nåt för oss alla att satsa på?

Inga kommentarer: