tisdag, juni 14, 2011

Syren och äpple no more


Vi tyckte att vår syren var ovanligt kal och sen i starten men nu har det stått klart ett tag att allt inte är som det ska. Möjligen har den inspirerats av äppleträdet till höger. Sorkarna åt upp äppleträdets bark i vinter, man kan se på bilden hur högt snötäcket var för de har ätit upp allting nedanför fjolårsskotten. Tråkigt och förmodligen blir det ett nytt äppleträd på bättre placering nästa vår.

Men syrenen förbryllar mig. Den är inte helt död utan har kvar några enstaka gröna kvistar. Kanske har sorkjävlarna kommit åt rötterna på nåt sätt. Nån som vet vad man ska göra? Knipsa bort allt dött eller jämna med marken eller spara 10cm på alla stammar? Vi behöver tips...

3 kommentarer:

Lilla B sa...

MItt tips är att såga ner till ett par decimeters höjd. De rötter som fortfarande är vid liv skjuter nya skott och det ser inte så eländigt ut.

Ida sa...

Tack Lilla B! Jag tycker vi hade fått fin form på syrenen och vill ogärna byta den mot några stubbar. Tror du vi kan kapa de heldöda stammarna med marken och spara den som har lite grönt på sig?
Rotskott eller skott från stubbar?

Lilla B sa...

Visst kan du göra det. Fungerar det inte, om det blir för svajigt eller om det inte ser bra ut är det bara att gå ut med sågen igen. De rötter som är vid liv kommer att skicka upp rotskott. Lämna någon decimeters stubbe om det är frisk ved i stammen. Det kan bryta fram nya skott om man har tur.

Växthuset ser ju fantastiskt stadigt och rejält ut! Roligt att få följa tillblivelsen.