fredag, februari 13, 2009

Kan vasen bli en holk?


Dessa vaser finns på Lagerhaus, kanske en holk för den lilla familjen?

Limma fast den på ett träd...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra idé, det finns ju liknande runda holkar att köpa, varför inte göra en av en vas? Men limma går ju inte, hmm, undrar hur man kan göra med upphängningen av en sån där pryl. Kanske borra ett litet hål i ovansidan där man kan fästa en metalltråd eller ett snöre :)

Bor du händelsevis i hälsingland? (Vi har landställe där). Det är kul att läsa trädgårdstankar också, jag pluggar till trädgårdsmästare.

Niklas Aronsson sa...

Nja, visst skulle den ju kunna bli det, men det finns några saker att fundera på.
Ingångshålet ska för mesar ligga kring 30 mm och inte vara större, här känns det som om det är större eller? I annat fall tror jag att ungarna i vasen om nu en mes vill flytta in ligger risigt till när katten/mården/hackspetten kommer.

Ida sa...

Åh, ännu en holkfantast! Underbart!
Själv tror jag vasen är för grund, för slät och för liten rymd jämfört med ingångshål för att passa en fågel.
Men om man sätter upp en holk och den blir bebodd, kan man då verkligen säga att holken är fel? Jag menar, fåglarna bosätter sig ju där de vill. Är det verkligen hoklsnickrarens ansvar om det kommer elaka hackspettar osv?

Niklas Aronsson sa...

En intressant fundering. Jag tycker du har både rätt och fel. Om man konstruerar en holk som kan vara en dödsfälla i så motto att den har springor eller utstickande spikar eller blir alldeles för varm på sommaren så att fåglarna kan skada sig eller dö av värmeslag helt i onödan då är det holksnickarens ansvar tycker jag, men fågeln gör ju en egen bedömning utifrån risk att bli annans mat så där kan man ju hävda att fåglarna får skylla sig själva, fast många gånger är det ju katten som är kruxet och den har ju vi satt där den är och fåglarna kan knappast förstå vilken dödsmaskin den har hamnat i närheten av. Man kan resonera lite olika tycker jag. Har nästan skrivit klart en bok om holkar som ges ut av Sveriges Ornitologiska Förening till hösten. Har tidigare skrivit boken Mata Fåglar.

Ida sa...

Åh vad kul! Den vill jag absolut läsa. Lånade en holkbok på biblioteket och har surfat på sofnet för att få råd. Är nybörjare själv, blandade ihop en bofink och en sv flugsnappare i somras men på bloggen brukar man få råd. :) En annan intressant fråga är för vem man sätter upp holkar, fåglar eller människor. Jag har några av varje.