måndag, december 29, 2008

Att försöka resa med e-biljett

Mycket släkt och vänner har man hunnit med och ändå tagit det riktigt lungt. Hade svårt att slita mig från Ajvide Lindkvists "Människohamn" men nu har jag läst ut den. Det som är mest värt att blogga om under julen är nog ändå tågresan...

Unga, medvetna och effektiva människor som vi ändå brukar betrakta oss själva, hade vi bokat e-biljett med SJ till Göteborg, det börjar ju bli omodernt med pappersbiljetter. Hade med oss en utskrift med alla tider, platser, bokningsnummer och var beredda med SJ Prio-kort, betalkort och legitimation när konduktören kom fram. God datorvana har vi, sambon är systemutvecklare till yrket och det är inte helt sällan vi reser heller, så man tycker ju att vi borde lyckas med uppgiften. Men det räknades ändå inte som en giltig biljett. När man bokat och betalat en e-biljett på nätet ska man tydligen strax efter få ett sms som man ska svara på och sen får man ett mail och i det mailet finns en bilaga och i den bilagan finns en streckkod och den ska man skriva ut och ta med sig på tåget. Konduktören ogiltigförklarade våra medhavda resehandlingar med orden "det här kan jag inte klippa" och ovanstående förklaring. Vid det laget var jag ganska sugen på att berätta vad "e" i e-biljett står för (tips: inte papper), men tågpersonalen brukar inte bli mer tillmötesgående då. Vi fick i alla fall åka till Stockholm med tillsägelse att gå till biljettluckan där och reda ut det hela. I Stockholm fick vi till slut hemresan som vanlig strålfors-biljett och resten av ditresan som en tvåsidig utskrift och med en häftapparat, en underskrift, en stämpel(!) och noteringen "gäller som biljett" var vår moderna e-biljett klar för resa.
Välkommen till framtiden SJ!

2 kommentarer:

Lilla B sa...

Låter som en mardröm!
Det papperslösa samhället. Hmm. När kommer det, tro?

Ida sa...

Det borde vara så enkelt. En sms-kod man visar upp eller att det är reggat på Priokortet eller leget. Nu betyder e-biljett istället tre gånger så mycket papper som en vanlig biljett... Man blir inte klok på det.